Hur Mycket Kostar ett Bröllop? Allt du bör Veta!

Det finns ingen enkel svar på frågan om hur mycket ett bröllop kostar eftersom det finns många faktorer som påverkar priset. Det kan variera beroende på saker som bröllopsplats, antal gäster, mat, dryck, bröllopsklänning, brudbukett, underhållning, fotografering, videografering, bröllopsresor och mycket annat.

Enligt en undersökning från bröllopsplaneringssajten Wedding Wire kostade ett genomsnittligt bröllop i USA cirka 33 000 dollar (ungefär 250 000 kronor) år 2021. Det här inkluderade allt från plats, mat, dryck, underhållning och dekorationer till brudklänning och brudgummens kostym.

I Sverige kan priset för ett bröllop variera kraftigt beroende på vilken del av landet du befinner dig i, antalet gäster, vilken typ av bröllop du vill ha och många andra faktorer. Institutet för privatekonomi hos Swedbank uppskattade att svenskar spenderar i snitt 59.000kr på sitt bröllop och elva procent spenderar mer än 100.000 kronor.

Samtidigt spenderade hela 21% mindre än 10.000 på sitt bröllop.

Med det sagt varierar siffrorna mycket och det finns ingenting som säger att du måste spendera så mycket på ditt bröllop. Många väljer även att ha ett väldigt enkelt bröllop hemma och bara bjuda in lite vänner och familj till hemmet vilket gör att kostnaden i detta fall bara rör sig om några tusenlappar.

Det finns inget rätt eller fel här utan du bestämmer själv hur storslaget bröllop du vill ha och därmed hur mycket pengar du vill spendera på det. Du kanske tycker att det är mer värt att lägga pengarna på en smekmånad istället.

Det är viktigt att komma ihåg att priserna på bröllop kan variera kraftigt beroende på dina val och att det finns många sätt att spara pengar på bröllopet. Det kan vara värt att jämföra priser och titta på olika alternativ innan du bestämmer dig för vad du vill ha på ditt bröllop. Du kan också överväga att sätta upp en budget och försöka hålla dig till den för att hjälpa till att hålla kostnaderna under kontroll.

Hur du håller ner kostnaden för ditt bröllop

Det finns ett par saker som du kan göra för att hålla kostnaderna för ditt bröllop under kontroll:

  • Sätt en budget: Det hjälper att ha en budget att hålla dig till när du planerar ditt bröllop. Det kan vara lätt att lägga till extra kostnader, så det är viktigt att bestämma hur mycket du vill och kan spendera på ditt bröllop innan du börjar planera.
  • Prioritera: Bestäm vilka saker som är viktigast för dig och fokusera pengarna där. Du kanske vill spendera mer på maten eller underhållningen, medan du kan spara på andra områden.
  • Leta efter rabatter och erbjudanden: Det finns många leverantörer som erbjuder rabatter på bröllopsrelaterade tjänster. Det kan vara värt att ta en titt på vad som finns tillgängligt och jämföra priser innan du bokar något.
  • Fundera på alternativa platser: Bröllopsplatser kan vara en stor kostnad. Om du överväger att hålla bröllopet på en specifik plats, kan det vara värt att titta på alternativa platser i samma område som kan vara billigare.
  • Be om hjälp: Om du har vänner eller familjemedlemmar med specifika talanger, kan det vara värt att be om hjälp med saker som dekorationer eller underhållning. Det kan spara pengar och göra bröllopet mer personligt.

Det finns många sätt att spara pengar på bröllopet utan att göra avkall på kvaliteten. Det viktigaste är att bestämma vad som är viktigast för dig och fokusera pengarna där, samt att jämföra priser och se om det finns några rabatter eller erbjudanden att ta del av.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg

  • Vad är en Smekmånad? Allt du bör Veta!

  • Vad är en Bröllopskoordinator? Varför Behöver du en?

  • Vad är ett Äktenskap? Förklarat!